×

Alles wat je moet weten over sauna opgietingen

Tijdens een sauna opgieting giet de saunameester water met etherische oliën over een hete saunakachel. Door het vocht en de hete damp die vrijkomt, wordt de luchtvochtigheid en de temperatuur in de sauna verhoogd. De saunameester wappert bijvoorbeeld ook met een handdoek rond, waardoor de warmte en de geur van de etherische oliën vrijkomt en zich goed verspreidt door de ruimte. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over een sauna opgieting en geven we tips, zodat je voortaan optimaal kunt genieten van een sauna opgieting.

Complete ontspanning

Door de aangename warmte, vrijgekomen stoom en heerlijk geurende etherische oliën raak je lichaam en geest door een sauna opgieting in een complete ontspanning. Dit geeft een kalmerend effect en hierdoor voel je de spanning en stress van je lichaam afglijden. Je lichaam komt in een diepe rust en kalmte.

Diepe lichaamsreiniging

Naast dat een sauna opgieting een complete ontspanning geeft, geeft het je lichaam ook nog een diepe reiniging. Door de hoge temperaturen begint je lichaam te zweten, opent het je poriën en stimuleert het je bloedsomloop. Dit helpt om de afvalstoffen in je lichaam af te voeren, je immuunsysteem te versterken en als bijkomend voordeel krijg je er ook een stralende huid door.

Verbetering luchtwegen

Een sauna opgieting reinigt ook diep je luchtwegen en hierdoor verbetert je ademhaling. Wanneer je verkouden bent of bronchitis hebt en je luchtwegen zitten vol met slijm, door de hoge luchtvochtigheid wordt het slijm in je luchtwegen losgemaakt en dit zorgt ervoor dat je weer vrijer kunt ademen. Wanneer je een aandoening hebt aan je luchtwegen, kan een sauna opgieting een positief effect hebben op je luchtwegen.

 

3 tips voor een optimale saunaopgieting

  1. Zorg ervoor dat je voor- en na een sauna opgieting voldoende water drinkt om uitdroging en hoofdpijn te voorkomen. Door het vele zweten verliest je lichaam veel vocht.
  2. Een sauna opgieting kan behoorlijk hoog in de temperaturen oplopen. Begin met lagere temperaturen en bouw rustig op.
  3. Tijdens een sauna opgieting is het altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en je eigen grenzen te respecteren. Neem pauze of verlaat de sauna.