×

Hoe maak je een perfect saunarondje

Profiteren van alle gezondheidsvoordelen die een sauna te bieden heeft? Met het onderstaande stappenplan bent u verzekerd van een heerlijk rondje in de sauna. Van het douchen tot het opwarmen in een bubbelbad.

Stap 1: Douchen

Een heerlijk saunarondje kunt u het beste beginnen met een lauwwarme douche. Daarmee stapt u schoon de sauna in en laat u uw huid alvast wennen aan de warme tempratuur. Je poriën zullen open gaan staan en daardoor kunt u in de sauna lekker zweten.

Stap 2: Opwarmen

Het is belangrijk om geleidelijk op te warmen. Wanneer uw voeten warm worden merkt u dat gelijk ook in de rest van uw lichaam. Neem daarom na de douche een voetenbadje. zo kunt u ook samen met uw saunamaatje even bijkletsen voordat u in stilte van de sauna gaat genieten.

Stap 3: Transpireren 

Dan is het nu tijd om hevig te transpireren in de sauna. Zorg ervoor dat u een sauna kiest met een aangename tempratuur voor u. Gemiddeld zit men 15 minuten in een sauna. Dat is het beste voor uw lichaam. 5 minuten kan echter ook heel effectief zijn. Blijf niet langer dan prettig aanvoelt.

Stap 4: Afkoelen

Het is belangrijk om ook goed af te koelen. Eerst koelen aan de buitenlucht, even niets aan of om doen. Liggend of zittend op een handdoek een luchtbad nemen. Hiermee voorzie je de longen van nieuwe koele energie. Neem hiervoor de tijd. Daarna kunt u verder door koelen onder de de douche, van voeten en handen naar uw hart toe koelen en daarna het hoofd goed koelen. In het hoofd wordt veel warmte opgeslagen en koelen is belangrijk, dit voorkomt hoofdpijn de volgende dag. Neem eventueel daarna nog een dompelbad. 

Stap 5: Opwarmen

Nadat je bent afgekoeld is het verstandig om je lichaam weer op normale temperatuur. Dat kan het beste met een warm voetenbad bijvoorbeeld. Of ga zwemmen in een lekker verwarm zwembad.

Stap 6: Uitrusten

Zorg er tussendoor ook voor dat u genoeg eet en drinkt. Maaltijden tussendoor of een kopje soep of een kleine tussendoortje. Vermijd daarbij alcohol of vermijd het tot 1 glaasje.