×

3600 jaar oude sauna ontdekt in Nijmegen

Het is een unieke vondst. In Nijmegen is een oude sauna ontdekt die ruim 3600 jaar oud wordt geschat. De sauna is gevonden op een plek in Waalsprong waar nu veel woningbouw plaatsvindt. Mensen hebben hier zo’n 3600 jaar geleden gebruik gemaakt van deze sauna. 

Zweethutten

De sauna was vermoedelijk een zweethut. Dit waren hutten waar hete stenen in werden gelegd. De ruimte werd vervolgens hermetisch afgesloten zodat de hitte in de zweethut zou blijven. In andere culturen werden zweethutten gebruikt voor ceremoniële functies. Zo geloofden oude volkeren in Amerika zoals de Azteken dat je door intensief te zweten in een ‘sauna’ een vorm van spirituele reiniging onderging. 

Uit de prehistorie

De oude sauna stamt uit de prehistorie. De bronstijd om specifiek te zijn. De opgravingen waren begonnen in 2001. Archeologen kwamen een laag stook afval tegen met daaronder hutten en waterkuilen. Ook werden er stenen gevonden. Deze werden gebruikt om hitte te creëren in de hutten en om stoom op te wekken door er water overheen te gooien. 

Kleibollen

In de oude sauna van Nijmegen werden ook diverse kleibollen gevonden. Deze werden ook gebruikt om de sauna op te warmen. Dat valt ook goed te verklaren door de ligging. De oude sauna ligt namelijk op de Betuwse kleigronden. Uit onderzoek bleek zelfs dat deze leem bollen beter tegen de hete temperaturen konden dan de stenen. 

Sauna’s hebben een rijke geschiedenis en wat duidelijk is is dat ze terugkomen in verschillende culturen. Tegenwoordig worden sauna’s vooral gebruikt voor ontspanning en het detoxen van het lichaam.